Cydr jabłkowy (niegazowany)
Opis
Cydr jabłkowy (niegazowany) to klarowny lub lekko mętny sok o ciepłej bursztynowej barwie, intensywnym aromacie świeżych jabłek i smaku łączącym naturalną słodycz z subtelną kwasowością. Zawiera głównie węglowodany w postaci naturalnych cukrów, witaminę C, potas oraz polifenole i przeciwutleniacze, które wspierają układ krążenia i działają przeciwzapalnie; należy jednak spożywać go umiarkowanie z powodu kaloryczności. W kuchni sprawdza się jako napój chłodzący, składnik grzanego cydru, marynat, sosów do mięs, dressingów i deserów oraz baza do koktajli i deglasowania patelni. Niegazowany cydr świeżo tłoczony jest łatwo psujący się i należy przechowywać go schłodzony, po otwarciu szczelnie zamknięty w lodówce zużyć w ciągu 3–7 dni; pasteryzowany egzemplarz można trzymać chłodno i zaciemnione do daty przydatności.