Cytryna (skórka i sok)
Opis
Cytryna ma intensywny, orzeźwiający aromat i świeży, kwaśny smak; jej cienka, żółta skórka zawiera olejki eteryczne o silnym zapachu, natomiast sok jest klarowny i kwaśny dzięki kwasowi cytrynowemu. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, flawonoidy i przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy, pomagają w przyswajaniu żelaza i mogą wspomagać trawienie oraz detoksykację na poziomie metabolicznym. W kuchni skórka i sok cytryny nadają potrawom świeżości i równoważą smaki, świetnie pasują do ryb, drobiu, warzyw, sałatek, sosów, deserów i napojów; skórka (zest) używana jest oszczędnie jako skoncentrowane źródło aromatu. Aby przedłużyć świeżość, przechowuj całe cytryny w lodówce do kilku tygodni, sok w szczelnych pojemnikach lub w kostkach lodu w zamrażarce, a startą skórkę zamrażaj lub przechowuj w oleju, unikając białej, gorzkiej części skórki.