Cytryna (ze skórką i sokiem)
Opis
Cytryna ze skórką i sokiem ma intensywny, orzeźwiająco-kwaśny smak z wyraźnymi aromatami olejków eterycznych zawartych w skórce; z zewnątrz jest jasnożółta, gładka lub lekko porowata, w środku soczysta i segmentowana. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, flawonoidy i kwas cytrynowy, dostarcza niewielkie ilości błonnika i potasu; wspomaga odporność, wchłanianie żelaza, działa antyoksydacyjnie oraz może ułatwiać trawienie i zapobiegać tworzeniu kamieni nerkowych. W kuchni cytryna pasuje niemal do wszystkiego: do sosów, dressingów, marynat, ryb, drobiu, sałatek, wypieków i napojów; skórka (zest) intensyfikuje aromat, a sok dodaje świeżości i równoważy tłuszcz. Przechowuj całe owoce w lodówce w temperaturze około 4°C przez kilka tygodni, w temperaturze pokojowej do tygodnia; startą skórkę trzymaj w szczelnym pojemniku, sok w lodówce do kilku dni lub zamrażaj w kostkach.