Czekolada gorzka 70% (opcjonalna)
Opis
Czekolada gorzka 70% (opcjonalna) ma intensywny, lekko gorzkawy smak z wyraźnymi nutami kakao i subtelną kwasowością. Wyglądem cechuje się głębokim, połyskującym brązem, twardą konsystencją i przyjemnym „pęknięciem” przy łamaniu, co świadczy o dobrej temperowaniu. Pod względem odżywczym zawiera wysoką zawartość masy kakaowej, relatywnie mało cukru, błonnik oraz minerały takie jak magnez, żelazo i potas. Bogata w przeciwutleniacze (flawanole) może wspierać zdrowie serca, poprawiać krążenie i nastrój, jeśli spożywana jest z umiarem ze względu na kalorie i tłuszcze. W kuchni doskonale sprawdza się w ciastach, ganache, polewach, sosach (np. mole) i jako dodatek do owoców czy deserów lodowych. Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu (ok. 15–18°C), w oryginalnym opakowaniu lub szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od silnych zapachów; unikać lodówki, chyba że temperatura otoczenia jest wysoka.