Umyj wszystkie owoce pod zimną bieżącą wodą: truskawki (2 minuty), winogrona (przepłucz i odcedź, 1 minuta), borówki (krótko, 30 sekund). Odsącz owoce na durszlaku przez 2–3 minuty, następnie rozłóż ręcznikiem papierowym i delikatnie osusz, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Opis
Owocowe szaszłyki to kolorowa, lekka i efektowna przekąska idealna na Sylwestra 2025 — łączą świeże owoce w wygodnej formie do jedzenia na stojąco. Inspiracją są tradycyjne szaszłyki owocowe serwowane jako deser lub przekąska w ciepłych krajach; u nas sprawdzą się jako orzeźwiający akcent między bardziej ciężkimi potrawami imprezowymi. Szaszłyki mają różnorodną teksturę (soczystość ananasa i mango, kremowość banana, chrupkość winogron) oraz atrakcyjną paletę kolorów, która świetnie wygląda na półmisku. Podawać z opcjonalnym sosem jogurtowo‑miodowym lub polewą z roztopionej gorzkiej czekolady; doskonale komponują się z bąbelkami lub herbatą ziołową. Są proste w przygotowaniu i łatwe do zaserwowania w formie finger food.
Składniki (11)
- Ananas świeży 300 g
- Truskawka 320 g
- Kiwi 3.2 szt.
- Banan 2 szt.
- Winogrona bezpestkowe 200 g
- Mango 0.5 szt.
- Borówka amerykańska 100 g
- Patyczki do szaszłyków 16 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Jogurt grecki (opcjonalny) 200 g
- Miód (opcjonalny) 30 g
- Czekolada gorzka 70% (opcjonalna) 100 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Przygotowanie składników
Obierz ananasa i mango. Ananasa: odetnij oba końce nożem szefa kuchni, postaw pionowo i obetnij skórkę ruchem z góry na dół. Usuń 'oczka' ukośnymi nacięciami. Pokrój miąższ w plastry grubości ok. 1–1,5 cm, a następnie w kostkę o boku około 2 cm. Czas: 6–8 minut.
Banany: obierz i pokrój na kawałki długości 2–2,5 cm (nie za cienkie, żeby nie rozpadły się przy nadziewaniu). Kiwi: obierz za pomocą obieraczki lub łyżki i pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, potem każdą plaster przeciąć na pół jeśli są duże. Mango: przekrój obok dużej płaskiej pestki, obierz mięso nożem i pokrój w kostkę podobnej wielkości jak ananas (ok. 2 cm). Całość przygotowania bananów, kiwi i mango: 6–7 minut.
Przygotuj patyczki: jeśli patyczki są surowe i boisz się drzazg, zanurz je na 5–10 minut w zimnej wodzie, po czym osusz. Dzięki temu są bardziej elastyczne i mniej kruche. Ułóż na blacie wszystkie przygotowane miski z owocami: ananas, truskawki (jeśli duże — przekrojone na pół), plastry kiwi, kawałki banana, winogrona i borówki.
Nadziewanie i formowanie
Rozpocznij nadziewanie: trzymaj patyczek w jednej ręce, a owoc w drugiej. Nadziewaj owoce na zmianę kolorów i tekstur, np. kawałek ananasa (2 cm) — winogrono — plaster kiwi (połówka) — kawałek mango — połówka truskawki — plaster banana — borówka. Każdy szaszłyk powinien mieć 6–7 kawałków owoców i nie być zbyt ściśnięty. Czas nadziewania jednego szaszłyka: 1,5–2 minuty; całość dla 8 szaszłyków: 12–16 minut.
Dip jogurtowy (opcjonalny)
Jeśli używasz jogurtu i miodu: przełóż 200 g jogurtu greckiego do małej miseczki, dodaj 30 g miodu i wymieszaj łyżką przez 20–30 sekund aż masa będzie jednolita i lekko płynna. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej miodu do smaku. Czas: 2–3 minuty.
Polewa czekoladowa (opcjonalna)
Jeśli chcesz polewę z czekolady: połamaną na kawałki 100 g czekoladę włóż do miseczki żaroodpornej. Postaw miseczkę nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą (bain‑marie). Mieszaj czekoladę szpatułką co 30 sekund, aż będzie gładka i lśniąca — trwa to zwykle 3–5 minut. Nie dopuść, żeby para wodna dostała się do czekolady (może spowodnić 'ściągnięcie').
Wykończenie
Ułóż gotowe szaszłyki na dużym półmisku. Jeśli przygotowałeś polewę, użyj łyżki lub małego pędzelka kuchennego, aby wykonać cienkie esy‑floresy z czekolady na szaszłykach (po 1–2 łyżeczki czekolady na szaszłyk). Pozostaw szaszłyki na 5–10 minut w chłodnym miejscu aż czekolada zastygnie. Jeśli przygotowałeś dip jogurtowy, przelej go do małej miseczki i ustaw obok półmiska.
Podanie
Podawaj szaszłyki na dużym półmisku: ułóż je w wachlarz lub promień, tak by końce patyczków były skierowane w jedną stronę (wygodniej brać). Postaw miseczkę z dipem obok. Szaszłyki serwuj nie później niż 1–2 godziny po przygotowaniu, aby owoce były jędrne i świeże.
Ciekawostka
Szaszłyki owocowe są wariacją na temat tradycyjnych kebabów i satayów, ale jako deser ich popularność wzrosła w XX wieku dzięki prostocie podania i efektownemu wyglądowi. W wersji grillowanej owoce karmelizują się i stają się jeszcze słodsze.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj schłodzone (ale nie zamrożone). Ułóż szaszłyki na białym półmisku, aby kolory owoców były bardziej wyraziste. Do dipu jogurtowego dodaj świeżo startą skórkę cytryny lub limonki (opcjonalnie) tuż przed podaniem. Dla dorosłych dobrym dodatkiem jest kruszonka z rozgniecionych herbatników lub posypka z prażonych orzechów (jeśli nie ma alergii).
Najlepiej konsumować bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz skroić owoce do 6 godzin wcześniej i przechować w oddzielnych, szczelnych pojemnikach w lodówce; jednak banany i pokrojone mango najlepiej dodawać na końcu. Gotowe szaszłyki przechowuj w lodówce maksymalnie 24 godziny w szczelnym naczyniu (może nastąpić utrata jędrności i zmiana koloru banana). Polewę czekoladową przechowuj osobno w temperaturze pokojowej i podgrzej krótko przed użyciem, jeśli stwardniała.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz