Czerwona papryczka chili
Opis
Czerwona papryczka chili ma intensywny, pikantny smak z owocową nutą i błyszczącą, zwykle podłużną lub stożkowatą formą; stopień ostrości zależy od odmiany, a nasiona i wewnętrzne błony zawierają najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za pieczenie. Jest bogata w witaminę C i A, przeciwutleniacze oraz związki przeciwzapalne; umiarkowane spożycie może wspomagać metabolizm, krążenie i odporność, a kapsaicyna bywa stosowana także w łagodzeniu bólu miejscowego. W kuchni czerwona chili doskonale komponuje się z kuchniami azjatycką, latynoamerykańską i śródziemnomorską, podkręcając sosy, pasty, marynaty, zupy i dania z mięsa czy warzyw; można ją suszyć, smażyć, marynować lub używać świeżą. Przechowuje się ją w lodówce w pojemniku lub torebce w szufladzie z warzywami przez około tydzień, dłużej w zamrażarce pokrojoną, a suszoną lub w proszku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.