Drożdże piekarskie świeże
Opis
Drożdże piekarskie świeże to sprężyste, kremowo-beżowe kostki o delikatnym, drożdżowym, lekko słodkawym aromacie przypominającym świeże pieczywo, z subtelnym, niegorzkim smakiem który znika po upieczeniu. Są żywymi komórkami Saccharomyces cerevisiae, łatwymi do rozkruszenia i rozpuszczenia w cieplejszych płynach podczas wyrastania ciasta. Wartości odżywcze świeżych drożdży obejmują białko, witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3 i B9), a także minerały jak chrom i potas; wspierają metabolizm energetyczny i syntezę komórkową, choć powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Typowe zastosowania to wyrastanie ciast drożdżowych, pieczywa, bułek, pizzy i słodkich wypieków oraz zagęszczanie farszy i aromatyzowanie past. Przechowywać w lodówce, szczelnie owinięte, używać szybko po zakupie lub porcjować i zamrażać dla dłuższego przechowywania, rozmrażając tuż przed użyciem.