Menu

Dżem truskawkowy (na polewę, opcjonalny)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Dżem truskawkowy na polewę ma intensywny, słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą świeżych truskawek i połyskującą, rubinową barwą. Konsystencja może być gładka lub z kawałkami owoców, często z drobnymi pesteczkami, co dodaje naturalnego charakteru i apetycznego wyglądu jako dodatek do deserów. Pod względem odżywczym dżem dostarcza głównie węglowodanów prostych (cukrów), nieco błonnika i niewielkie ilości witaminy C oraz przeciwutleniaczy pochodzących z owoców, natomiast jest ubogi w białko i tłuszcz; ze względu na dodatek cukru warto stosować go oszczędnie. Sprawdza się jako polewa do naleśników, serników, lodów, jogurtów i ciast oraz jako słodka glazura do deserów; można go też łączyć z twarogiem lub używać jako komponent sosu. Przechowywać niewystawiony na słońce w suchym miejscu, po otwarciu trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 2–4 tygodni, używając czystej łyżki; dla dłuższego przechowania porcjować i zamrażać.

Wartości odżywcze (na 100g)

250 kcal Kalorie
0,5g Białko
65,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Sernik na zimno z truskawkami

⏱️ 480 min 🟡 medium