Filety śledziowe solone
Opis
Filety śledziowe solone charakteryzują się wyrazistym, słonym smakiem z delikatną nutą rybnej oleistości, miąższ jest sprężysty, soczysty i zazwyczaj jasnoszary z połyskującą skórką. Są bogate w białko wysokiej jakości oraz tłuszcze nienasycone, przede wszystkim kwasy omega‑3, a także witaminy D i B12 oraz minerały takie jak selen i jod, co może wspierać zdrowie serca, funkcje poznawcze i metabolizm energetyczny przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni filety sprawdzają się do marynowania w occie z cebulą, przygotowywania sałatek, kanapek, przekąsek śledziowych, dań świątecznych i potraw na zimno z ziemniakami lub śmietaną. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, najlepiej zanurzone w oleju lub zalewie, zużyć w ciągu kilku dni po otwarciu; można też zamrażać, pamiętając że struktura może nieznacznie się zmienić. Jeśli są bardzo słone, warto je wcześniej przepłukać lub wymoczyć.