Gałązka świeżej mięty
Opis
Gałązka świeżej mięty ma żywozielone, lekko ząbkowane listki o błyszczącej powierzchni i intensywnym, chłodzącym aromacie mentolu; smak jest orzeźwiająco słodko‑pikantny z wyraźną nutą świeżości, która podbija zarówno słodkie, jak i wytrawne potrawy. Doskonale nadaje się do naparów i koktajli, deserów, sałatek, jogurtów i sosów, a także do marynat, dań z jagnięciny czy chłodników, często łączona z cytryną, ogórkiem czy czekoladą jako świeży akcent. Mięta jest niskokaloryczna i dostarcza witamin (zwłaszcza A i C), minerałów oraz przeciwutleniaczy i olejków eterycznych (mentol), które wspomagają trawienie, łagodzą nudności, odświeżają oddech i mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Przechowuj gałązki owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym worku w lodówce lub postaw w szklance z wodą jak bukiet, zmieniając wodę co 1–2 dni; na dłużej zamrażaj listki w kostkach lodu z wodą lub olejem.