Gałązki koperku do dekoracji
Opis
Gałązki koperku do dekoracji mają delikatne, pierzaste listki o intensywnie zielonym kolorze i subtelnym, świeżym aromacie z nutą anyżu oraz cytrusową świeżością. Ich wygląd dodaje daniom lekkości i elegancji, a smak jest łagodny, nie dominujący, dlatego świetnie dopełnia potrawy bez przytłaczania. Koper jest niskokaloryczny, dostarcza witamin A, C i K oraz składników mineralnych jak żelazo i wapń, zawiera też przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne wspomagające trawienie i odporność. Gałązki najlepiej pasują do ryb, owoców morza, sałatek, zup, sosów jogurtowych, ziemniaków, jajek i przetworów takich jak ogórki konserwowe. Przechowuj koper nieumyty w lodówce zawinięty w wilgotny ręcznik papierowy w szczelnym woreczku lub stojący w szklance z wodą pod przykryciem; można także drobno posiekany zamrozić w kostkach oleju.