Gęsi tłuszcz
Opis
Gęsi tłuszcz to klarowny, złocisty tłuszcz pochodzący z mięsa gęsi o delikatnym, lekko orzechowym aromacie i aksamitnej konsystencji po rozpuszczeniu; w stanie stałym ma kremową, jasnożółtą barwę. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E) oraz tokoferole, co przy umiarkowanym spożyciu może wspierać profil lipidowy i odporność dzięki lepszej przyswajalności witamin oraz stabilności przy smażeniu. W kuchni gęsi tłuszcz doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia warzyw, konfekcjonowania ziemniaków i przygotowywania chrupiącej skórki drobiu, dodając głębi smaku potrawom tradycyjnym i nowoczesnym. Przechowywać należy go w szczelnym pojemniku w lodówce do kilku miesięcy lub zamrozić porcjami na dłużej, zabezpieczając przed wilgocią i dostępem powietrza, by uniknąć jełczenia.