Bardzo drobno posiekaj cebulę i wyciśnij z niej sok. Odłóż sok na bok.
Opis
Kebab Adana to klasyczny turecki kebab pochodzący z miasta Adana w południowej Turcji. Przygotowywany jest z mięsa baraniego mielonego z tłuszczem z ogona owcy, co nadaje mu charakterystyczną soczystość. Mięso jest mocno przyprawione płatkami chili pul biber i formowane na płaskich szpikulcach. Grillowany nad węglem drzewnym, kebab Adana jest pikantny i aromatyczny, podawany z pieczywem lavash, grillowanymi warzywami i sumakiem.
Składniki (10)
- Mięso mielone wołowe 600 g
- Gęsi tłuszcz 100 g
- Płatki owsiane 20 g
- Chleb pszenny 200 g
- Pietruszka korzeń 0.0 szt.
- Pomidor 0.0 szt.
- Papryka zielona 0.0 szt.
- Cebula 0.0 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Kminek 5 g
- Sumak 10 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Wymieszaj mięso mielone z pokrojonym tłuszczem, wyciśniętą cebulą, chili i kminkiem.
Schłodź masę mięsną w lodówce na 30 minut.
Uformuj podłużne kotlety na płaskich szpikulcach lub w formie kiełbasek.
Grill kebaby na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej 8-10 minut, obracając.
Podawaj na chlebie lavash z grillowanymi pomidorami, papryką i cebulą marynowaną w sumaku.
Ciekawostka
Kebab Adana jest często uważany za jeden z najlepszych kebabów w Turcji, a jego nazwa pochodzi od miasta Adana, które jest znane z tradycyjnego grillowania mięsa.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj kebab Adana na dużym talerzu, obok umieść grillowane warzywa i lawasz. Udekoruj świeżą pietruszką i posyp sumakiem. Serwuj na ciepło, najlepiej z dodatkiem jogurtu lub sosu czosnkowego.
Resztki kebabu najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Można je również zamrozić na okres do 2 miesięcy. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni grillowej, aby zachować soczystość.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz