Grzanki z chleba
Opis
Grzanki z chleba to chrupiące kawałki zrumienionego pieczywa o złocistym kolorze i wyraźnie przyjemnym, lekko orzechowym aromacie; smak zależy od użytego chleba — od łagodnego pszennego po pełnoziarnisty o intensywniejszym profilu. Ich tekstura może być krucha lub bardziej miękka w środku, gdy użyto grubszego krojenia lub krótszego opiekania. Pod względem odżywczym grzanki dostarczają głównie węglowodanów i energii, a jeśli pochodzą z pełnoziarnistego pieczywa, są także źródłem błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Mogą wspierać sytość i pracę jelit, natomiast kaloryczność i zawartość tłuszczu wzrasta, gdy są smażone czy skrapiane olejem. To uniwersalny dodatek do zup, sałatek, past, tapas i przystawek, doskonale nadaje się też jako baza do bruschetty. Przechowuj grzanki w szczelnym pojemniku w suchym miejscu przez kilka dni; dla dłuższego zachowania chrupkości zamrażaj porcjami i odświeżaj w piekarniku lub tosterze przed podaniem.