Menu

Grzyby marynowane

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Grzyby marynowane mają skoncentrowany, lekko kwaśny smak z wyraźną nutą umami i przypraw (czosnek, ziele angielskie, pieprz), a ich wygląd to błyszczące kapelusze i nóżki w odcieniach bieli, beżu lub brązu, zanurzone w klarownej, aromatycznej zalewie. Tekstura jest sprężysta, czasem delikatnie jędrna, co czyni je atrakcyjnym dodatkiem smakowym i wizualnym. Pod względem odżywczym grzyby marynowane są niskokaloryczne, dostarczają białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B, selenu i potasu, a także przeciwutleniaczy; warto jednak pamiętać o wyższej zawartości soli w zalewie. Mogą wspierać układ odpornościowy i urozmaicać dietę warzywną, zaś niepasteryzowane wersje fermentowane zawierają korzystne bakterie probiotyczne. Typowe zastosowania obejmują przystawki, sałatki, kanapki, pizze, pasty i dania mięsne jako dodatek smakowy. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce w oryginalnej zalewie w szczelnym naczyniu i spożyć w ciągu kilku tygodni; nieotwarte słoiki trzymać w chłodnym, suchym miejscu.

Wartości odżywcze (na 100g)

24 kcal Kalorie
1,8g Białko
4,2g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

Kategorie