Menu

Jabłka (słodka odmiana, np. ligol, szampion)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Jabłka słodkie, takie jak ligol czy szampion, mają cienką, gładką skórkę o żółto-czerwonym zabarwieniu i soczysty, słodko-kwaśny miąższ o delikatnej, chrupiącej strukturze. Są przyjemnie aromatyczne i uniwersalne w smaku, łatwo komponują się z innymi składnikami zarówno w daniach na słodko, jak i wytrawnych. Pod względem odżywczym dostarczają niewiele kalorii, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz antyoksydantów, a także pektyn wspomagających trawienie i regulację poziomu cholesterolu, co przekłada się na korzyści dla układu sercowo-naczyniowego i jelitowego. W kuchni sprawdzają się surowe do sałatek i przekąsek, pieczone lub duszone jako składnik deserów, naleśników i ciast, a także jako baza do musów, soków i sosów do mięs. Przechowywać je najlepiej w chłodnym, przewiewnym miejscu lub w lodówce w szufladzie na owoce, oddzielone od warzyw wrażliwych na etylen; unikać wilgoci i uszkodzeń mechanicznych, które przyspieszają psucie.

Wartości odżywcze (na 100g)

52 kcal Kalorie
0,3g Białko
14,0g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Aromatyczny Kordiał z Pieczonych Jabłek i Cynamonu

⏱️ 90 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

🥬

Mieszanka sałat (rukola, roszponka)

Sos ostry tabasco

Banany

Kapusta głowiasta

Natka pietruszki (do dekoracji, opcjonalna)

Suszone śliwki wędzone

🆕 Najnowsze przepisy

Tęczowe Paluszki Odkrywcy z Dipem Avokado-Jogurt

⏱️ 60 min 👁 9

Jednogarnkowa Soczewica Obozowicza z Wędzoną Kiełbasą

⏱️ 45 min 👁 6

Gulasz 'Czysta Spiżarnia'

⏱️ 50 min 👁 5

Talerz Obfitości: Pieczone Bataty z Sosem Tahini, Pikantną Ciecierzycą i Sałatką z Komosy Ryżowej

⏱️ 90 min 👁 8

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Carnitas tacos

⏱️ 240 min 📂 Kuchnia meksykańska

📰 Najnowsze aktualności

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

22.12.2025 · Porady

Planowanie Menu na Święta: Krok po Kroku

Zobacz wszystkie aktualności →