Jabłko kwaśne (twarde)
Opis
Jabłko kwaśne (twarde) cechuje się intensywnie kwaskowatym, orzeźwiającym smakiem i jędrną, chrupiącą strukturą. Zazwyczaj ma gładką, zielonkawą lub żółtozieloną skórkę i jasno-kremowy miąższ, który długo zachowuje soczystość po przekrojeniu. Jest niskokaloryczne, bogate w błonnik rozpuszczalny (pektyny), witaminę C, potas i związki przeciwutleniające, co wspiera trawienie, uczucie sytości, regulację poziomu cukru i zdrowie serca. W kuchni twarde, kwaśne jabłka świetnie nadają się do pieczenia, dań zapiekanych, drożdżowych tart i sosów, doskonale równoważą smak słodkich wypieków, pasują do mięs (szczególnie wieprzowiny), serów i sałatek. Do przechowywania najlepiej chłodno i wilgotno, w lodówce w szufladzie na warzywa lub w perforowanej torbie, nie myć przed schowaniem i trzymać z dala od owoców wydzielających etylen, aby przedłużyć świeżość.