Menu

Jajko (do glazury)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Jajko używane do glazury to najczęściej roztrzepane całe jajko lub żółtko, które nadaje wypiekom błyszczącej, złocistej powierzchni i intensyfikuje przyrumienienie. Sam smak jest delikatny, nie dominuje nad fillingiem, za to poprawia teksturę skórki i pomaga przytwierdzić sezam, mak czy cukier. Jajko do glazury może być stosowane w formie całej masy, tylko żółtka dla głębszego koloru lub białka dla subtelnego połysku. Pod względem odżywczym jajka dostarczają pełnowartościowego białka, witamin A, D, B12, choliny oraz minerałów jak selen i żelazo, choć zawierają też cholesterol, więc warto je spożywać umiarkowanie. W kuchni nadają się do pieczywa, drożdżówek, kruchych i francuskich ciast oraz pieczeni, a także do przyklejania posypek. Przechowywać należy w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, unikać używania jaj z pękniętą skorupką i stosować przygotowaną glazurę od razu lub przechować schłodzoną maksymalnie 24 godziny; dla osób wrażliwych lepiej wybierać jajka pasteryzowane.

Wartości odżywcze (na 100g)

155 kcal Kalorie
13,0g Białko
1,1g Węglowodany
11,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Klasyczne ciasto francuskie (pâte feuilletée) - przepis podstawowy

⏱️ 240 min 🔴 hard