Jęczmień pęczak
Opis
Jęczmień pęczak to pełnoziarniste, lekko spłaszczone ziarno o ciepłym, słomkowo-beżowym kolorze i wyraźnie orzechowym, delikatnie słodkawym smaku z przyjemną, jędrną konsystencją po ugotowaniu. Dzięki zachowanej otrębowej warstwie ma charakterystyczny, lekko żujący bite, co czyni go satysfakcjonującą bazą dań zarówno na słono, jak i na słodko. Pod względem odżywczym pęczak jest źródłem błonnika (w tym beta-glukanów), białka roślinnego, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak mangan, magnez i żelazo; ma niski indeks glikemiczny, wspiera trawienie, wydłuża uczucie sytości i przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu. Sprawdza się w zupach, sałatkach, risottach, kaszach, farszach i jako dodatek do dań jednogarnkowych, a także jako baza na ciepłe śniadanie. Przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu; w razie potrzeby można go trzymać w lodówce lub zamrażarce, by wydłużyć trwałość i chronić przed molami.