Menu

Kakao alkalizowane (typ holenderski)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kakao alkalizowane (typ holenderski) ma intensywny, głęboko czekoladowy aromat, ciemniejszą, niemal brązowo-czarną barwę i łagodniejszy, mniej kwaśny, mniej gorzki smak niż surowe kakao, z aksamitną konsystencją proszku. W kuchni sprawdza się w wypiekach, kremach, polewach i gorącej czekoladzie, szczególnie tam, gdzie pożądany jest głęboki kolor i delikatniejszy smak; nie reaguje z sodą oczyszczoną, więc przepisy wymagające proszku do pieczenia wypadają lepiej z użyciem kakao holenderskiego. Pod względem odżywczym jest niskokalorycznym źródłem błonnika i minerałów, takich jak magnez i żelazo, zawiera też przeciwutleniacze, choć proces alkalizacji częściowo je redukuje. Może być łagodniejszy dla żołądka niż nieprzetworzone kakao. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od silnych zapachów i wilgoci, aby zachować aromat i świeżość.

Wartości odżywcze (na 100g)

228 kcal Kalorie
20,0g Białko
58,0g Węglowodany
14,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Tiramisu tradycyjne

⏱️ 40 min 🟡 medium