Kakao do obtaczania
Opis
Kakao do obtaczania to drobno mielony, matowy proszek o głębokiej, ciemnobrązowej barwie i intensywnym, lekko gorzkawym smaku z nutami czekolady i subtelną, ziemistą słodyczą. Nie zawiera cukru, dzięki czemu bardzo dobrze kontrastuje z słodkimi nadzieniami i nadaje eleganckie, surowe wykończenie truflom, pralinkom, pączkom czy ciastom, a także sprawdza się jako posypka do deserów, napojów i wypieków. Pod względem odżywczym kakao jest źródłem przeciwutleniaczy (flawonoidów), magnezu, żelaza i błonnika, co przy umiarkowanym spożyciu może wspierać funkcje sercowo-naczyniowe i nastrój; zawiera też teobrominę i niewielkie ilości kofeiny. Przechowywać je należy w szczelnym opakowaniu, w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, z dala od silnych zapachów; unikając wilgoci zachowa świeżość przez kilka–kilkanaście miesięcy.