Menu

Kalarepa

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kalarepa to bulwiasta odmiana kapusty o kulistym kształcie, zazwyczaj jasnozielona lub fioletowawa na zewnątrz, z chrupiącym, soczystym miąższem i delikatnie słodko-pieprznym, lekko rzodkiewkowym posmakiem. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, potas oraz przeciwutleniacze, co wspiera odporność, trawienie i utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi, a także sprzyja dłuższemu uczuciu sytości. W kuchni kalarepa świetnie sprawdza się na surowo w sałatkach, zupach i surówkach, może być krojona w słupki do dipów, duszona, pieczona lub zapiekana z serami i przyprawami; dobrze komponuje się z cytryną, koperkiem, masłem, oliwą i ostrzejszymi przyprawami. Przechowuje się ją najlepiej nieumyte w lodówce w szufladzie z warzywami, całe bulwy wytrzymują zwykle do dwóch tygodni, a pokrojone warto trzymać w szczelnym pojemniku lub w wodzie do kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

27 kcal Kalorie
1,7g Białko
6,2g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 150.0g