Kapary w zalewie
Opis
Kapary w zalewie to małe, zielonkawe pączki kwiatu kaparowca o wyrazistym, pikantno-słonym smaku z delikatną, kwiatową nutą i jędrną, lekko mięsistą teksturą. Wyglądem przypominają małe kulki lub połówki o ciemniejszej zieleni i zabłoconej skórce, które po odsączeniu uwalniają intensywny aromat. Pod względem odżywczym kapary są niskokaloryczne, dostarczają niewielkich ilości błonnika, witaminy K oraz minerałów takich jak żelazo i wapń, a także flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym. Najważniejsze ograniczenie stanowi wysoka zawartość sodu wynikająca z zalewy, dlatego osoby na diecie niskosodowej powinny je płukać przed użyciem. Kapary znakomicie pasują do dań z rybą i owocami morza, sosów (np. piccata), sałatek, past, pizzy i marynat, gdzie dodają kwasowości i głębi smaku. Po otwarciu słoika należy przechowywać kapary w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, całkowicie zanurzone w zalewie i używać ich w ciągu kilku miesięcy, stosując czyste przyrządy, by zachować świeżość.