Kawa ziarnista (dobrej jakości arabika)
Opis
Kawa ziarnista dobrej jakości arabika charakteryzuje się owocowo-kwiatowym aromatem, zrównoważoną kwasowością i subtelną słodyczą; ziarna są małe, owalne i błyszczące, a ich barwa waha się od jasnobrązowej do ciemnobrązowej z oleistym połyskiem w mocniejszych prażeniach. Pod względem odżywczym kawa praktycznie nie zawiera kalorii ani tłuszczu, dostarcza niewielkie ilości magnezu, potasu i witamin z grupy B oraz jest bogata w przeciwutleniacze (chlorogeniany); umiarkowane spożycie poprawia czujność, metabolizm i może wiązać się z niższym ryzykiem niektórych chorób przewlekłych, choć korzyści zależą od dawki i indywidualnej tolerancji kofeiny. W kuchni arabika sprawdza się doskonale do espresso, przelewów, French pressu czy cold brew, a także jako dodatek smakowy w deserach, sosach, marynatach i koktajlach alkoholowych. Aby zachować aromat, przechowuj ziarna w szczelnym, nieprzeźroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; miel je tuż przed parzeniem, unikając lodówki i częstego otwierania opakowania.