Kokos wiórki
Opis
Kokos wiórki to drobne, białe płatki suszonego miąższu kokosa o delikatnie słodkim, orzechowo-kremowym smaku i przyjemnym, tropikalnym aromacie. Mają suchą, łamliwą teksturę, która po uprażeniu nabiera złocistej barwy i intensywniejszego aromatu, świetnie uzupełniając słodkie i wytrawne kompozycje. Wiórki kokosowe są skoncentrowanym źródłem tłuszczów średniołańcuchowych (MCT), błonnika oraz minerałów takich jak mangan, miedź i żelazo, co wspiera metabolizm energetyczny i uczucie sytości. Sprawdzają się jako dodatek do pieczywa, ciast, granoli, koktajli, deserów i dań curry, można ich używać jako panierki lub posypki. Przechowywać wiórki należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; dla dłuższej świeżości warto trzymać je w lodówce lub zamrażarce.