Koniak
Opis
Koniak to aromatyczny, destylowany trunek winny o barwie od jasnozłotej do ciemnobursztynowej i bogatym, złożonym bukiecie z nutami suszonych owoców, wanilii, karmelu oraz wyraźnym akcentem dębu i przypraw. W smaku jest gładki, pełny i długotrwały, z ciepłą, korzenną końcówką. Pod względem odżywczym koniak to głównie etanol dostarczający znaczną ilość kalorii przy minimalnej zawartości witamin i minerałów; zawiera jednak związki aromatyczne i fenolowe pochodzące z beczek. Umiarkowane spożycie bywa wiązane z pewnymi korzyściami dla układu krążenia, lecz nadmiar alkoholu jest szkodliwy. W kuchni koniak sprawdza się jako digestif, składnik koktajli, do flambirowania, w sosach mięsnych i deserach, a także do marynat. Przechowywać szczelnie zamkniętą butelkę w chłodnym, ciemnym miejscu, pionowo, unikać wahań temperatury; po otwarciu aromat stopniowo się łagodzi, dlatego warto zużyć ją w rozsądnym czasie.