Menu

Koperek (opcjonalny)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Koperek to delikatna, pierzasta ziele o jasnozielonym kolorze i świeżym, lekko słodkawym smaku z nutą anyżu i trawy, który dodaje potrawom subtelnej aromatycznej świeżości; jako składnik opcjonalny świetnie sprawdza się jako wykończenie i dekoracja. W kuchni pasuje zwłaszcza do ryb, ziemniaków, jaj, zup, sałatek, sosów jogurtowych i dressingów, a także do kiszonek i potraw skandynawskich, gdzie podkreśla smak bez dominacji. Koperek jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, C i K oraz minerały takie jak żelazo i wapń, zawiera także przeciwutleniacze i olejki eteryczne wspomagające trawienie i działające przeciwzapalnie. Najlepiej przechowywać go w lodówce owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym lub w naczyniu z wodą jak świeże zioła; można też szybko zamrozić lub wysuszyć, aby przedłużyć trwałość.

Wartości odżywcze (na 100g)

43 kcal Kalorie
3,5g Białko
7,0g Węglowodany
1,1g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Śledzie w śmietanie (na Wigilię)

⏱️ 120 min 🟢 easy