Korzeń chrzanu
Opis
Korzeń chrzanu ma twardą, brązowo-szarą skórkę i kremowo-biały, ziarnisty miąższ o intensywnym, ostry‑pikantnym aromacie, który po starciu uwalnia łzawiące związki siarki. Smak jest ostry, pieprzny i rozgrzewający, dlatego używa się go oszczędnie jako dodatku wzmacniającego potrawy. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C, błonnik i związki siarkowe (glukozynolany) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwbakteryjnych, które mogą wspierać odporność oraz trawienie. W kuchni chrzan świetnie komponuje się z mięsem, wędlinami, rybami, sosami śmietanowymi i majonezowymi, dodaje też wyrazistości dressingom, marynatom i sałatkom. Aby zachować aromat, przechowuj nieobrany korzeń w lodówce owinięty w papier lub w perforowanym worku; starty chrzan najlepiej trzymać zanurzony w occie lub zamrożony, gdyż szybko traci ostrość i aromat.