Menu

Masło prawdziwe (min. 82% tłuszczu)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Masło prawdziwe (min. 82% tłuszczu) ma kremową, jasnożółtą barwę i gładką, delikatnie maślaną konsystencję z bogatym, lekko słonawym i mlecznym aromatem, który podkreśla smak potraw. Jako skoncentrowane źródło energii zawiera przede wszystkim tłuszcze nasycone i jednonienasycone oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, zwłaszcza witaminę A; w umiarkowanych ilościach wspomaga wchłanianie innych składników odżywczych. Należy spożywać je z umiarem, zwracając uwagę na bilans tłuszczów w diecie. W kuchni sprawdza się do smażenia, pieczenia, przygotowywania sosów, wykańczania dań i smarowania pieczywa dzięki bogatemu aromatowi i właściwościom emulgującym. Przechowywać w lodówce, szczelnie owinięte, z dala od silnych zapachów; do długotrwałego przechowywania nadaje się zamrażanie, najlepiej porcjami.

Wartości odżywcze (na 100g)

717 kcal Kalorie
0,9g Białko
0,1g Węglowodany
81,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pierogi Fusion z Dynią i Krewetkami w Maśle Szałwiowym z Nutą Chili

⏱️ 130 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

🥬

Ser mozzarella tarty

Drożdże świeże

Fasola biała

Cukier puder (do oprószenia)

Parówki

Ziarna kawy

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Warzywne sushi

⏱️ 90 min 📂 Dania wegetariańskie

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →