Menu

Krewetka

Opis

Krewetka ma delikatne, lekko słodkawe, morskie mięso o sprężystej konsystencji, które po ugotowaniu nabiera różowego koloru; wymiar i wygląd zależą od gatunku, a często spotykany jest cienki czarny przewód pokarmowy, który warto usunąć. Jest doskonałym źródłem chudego białka, niskokaloryczna, zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, selen, jod, cynk i witaminę B12, co wspiera mięśnie, układ nerwowy i odporność, choć osoby z podwyższonym cholesterolem powinny uwzględnić jej zawartość cholesterolu w diecie. Krewetki są bardzo uniwersalne: dobrze sprawdzają się grillowane, smażone, w tempurze, w curry, makaronach, risotto, sałatkach, zupach i ceviche, znakomicie łącząc się z cytrusami, czosnkiem, masłem, chili i ziołami. Przechowywać je należy w chłodzie (0–4°C) i spożyć w ciągu 1–2 dni od zakupu lub szybko zamrozić (-18°C), rozmrażać w lodówce i nie zamrażać ponownie po rozmrożeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

99 kcal Kalorie
24,0g Białko
0,2g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Sałatka z awokado i krewetkami

⏱️ 30 min 🟡 medium