Menu

Krewetki surowe (obrane)

Opis

Krewetki surowe (obrane) mają delikatny, słodkawy smak z subtelną nutą morza i mięsistą, jędrną teksturę; są półprzezroczyste i szaro-białe przed obróbką, a po ugotowaniu przybierają różowy kolor i zwarte mięso. Są źródłem chudego, wysokowartościowego białka przy relatywnie niskiej kaloryczności, zawierają cenne kwasy omega-3, jod, selen, witaminę B12 i cholinę, co wspiera funkcje serca, tarczycy i układ nerwowy, choć osoby z nadmiarem cholesterolu lub alergiami powinny zachować ostrożność. Kuchennie krewetki pasują do szybkiego smażenia, grillowania, duszenia, makaronów, risotto, sałatek, taco i dań azjatyckich, a odpowiednie przygotowanie podkreśla ich smak. Przechowywać je najlepiej w lodówce w temperaturze 0–4°C maksymalnie 1–2 dni lub głęboko zamrozić w szczelnym opakowaniu przy −18°C do 3 miesięcy; rozmrażać powoli w lodówce, osuszać przed obróbką i nie zamrażać ponownie po rozmrożeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

99 kcal Kalorie
24,0g Białko
0,5g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Sałatka z krewetkami

⏱️ 40 min 🟡 medium