Królik
Opis
Królik to delikatne, chude mięso o jasnoróżowym do białego zabarwieniu i subtelnym, lekko słodkawym smaku oraz drobnoziarnistej, miękkiej strukturze, która dobrze chłonie przyprawy. Jest naturalnie niskotłuszczowy i bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera minerały takie jak żelazo i cynk oraz witaminy z grupy B, co sprawia, że jest lekkostrawny, sprzyja budowie mięśni i jest korzystny przy dietach niskokalorycznych i niskocholesterolowych. W kuchni królik świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia, grillowania, przygotowania gulaszu, pasztetów czy terrin; łączy się doskonale z ziołami (rozmaryn, tymianek, jałowiec), czosnkiem, musztardą, winem i warzywami korzeniowymi. Świeżego królika przechowuje się w chłodzie 0–4°C do 1–2 dni lub zamraża do około 6 miesięcy, rozmraża powoli w lodówce i unika ponownego zamrażania surowego mięsa.