Likier pomarańczowy (cointreau / triple sec)
Opis
Likier pomarańczowy (Cointreau / triple sec) to klarowny lub lekko bursztynowy likier o intensywnym aromacie skórki pomarańczy, łączącym słodycz z wyraźną, lekko gorzką nutą cytrusową i alkoholowym ciepłem. Ma gładką, syropową konsystencję i zwykle 20–40% alkoholu objętościowo, co nadaje mu wyrazisty finisz. Pod względem wartości odżywczych jest to produkt wysokokaloryczny i bogaty w cukry prostе, dostarczający niewielu mikroelementów; ewentualne korzyści zdrowotne wynikają jedynie z olejków eterycznych ze skórki pomarańczy (przeciwutleniacze) oraz umiarkowanego działania rozgrzewającego i pobudzającego trawienie. Należy spożywać go z umiarem, unikać w ciąży i przy problemach z wątrobą. Kulinarnie pasuje do koktajli (Margarita, Cosmopolitan), deserów, kremów, sosów do mięs i ryb, a także do flambowania i nasączania ciast. Przechowywać szczelnie zamknięty w chłodnym, ciemnym miejscu; nie jest konieczne chłodzenie, ale lodówka po otwarciu wydłuży aromat.