Likier truskawkowy
Opis
Likier truskawkowy to intensywnie czerwony, przezroczysty lub lekko mętny trunek o słodkim, soczystym aromacie truskawek z wyraźną nutą cukru i ciepłem alkoholu. W smaku dominuje słodycz dojrzałych owoców przełamana delikatną alkoholową goryczką; konsystencja bywa gęstsza niż wino dzięki dodatkowemu cukrowi, co czyni go przyjemnie lejącym. Pod względem odżywczym likier dostarcza przede wszystkim kalorii pochodzących z alkoholu i cukru, zawiera niewiele białka czy tłuszczu oraz jedynie śladowe ilości witamin i minerałów, choć destylowane czy macerowane truskawki mogą dostarczać niewielkie ilości antyoksydantów. Zastosowania kulinarne obejmują koktajle, deserowe sosy, nasączanie ciast i lody oraz wykończenie owocowych kompozycji. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętej butelce; po otwarciu najlepiej schłodzić i spożyć w ciągu kilku miesięcy, aby zachować aromat.