Limonka (do dekoracji, opcjonalnie)
Opis
Limonka (do dekoracji, opcjonalnie) to niewielki, jasnozielony owoc o cienkiej skórce i intensywnym, aromatycznym zapachu. Jej smak jest wyraźnie kwaśny z subtelną gorzkawą nutą skórki; plasterek lub skórka dodają świeżości i efektownego wykończenia napojów, deserów czy dań rybnych. Z estetycznego punktu widzenia limonka o żywej barwie i gładkiej skórce doskonale podkreśla prezentację potraw. Limonka jest niskokaloryczna, źródłem witaminy C, pewnych ilości potasu i kwasów organicznych oraz przeciwutleniaczy wspierających odporność i przyswajanie żelaza. Działa orzeźwiająco, pobudza trawienie i może przeciwdziałać utlenianiu potraw. Przechowuj całe limonki w lodówce w zamkniętej torebce lub szufladzie na warzywa, co wydłuży świeżość do kilku tygodni; przekrojone przechowuj owinięte lub w pojemniku i zużyj w ciągu 2–3 dni. Sok i skórkę można też zamrozić w porcjach.