Limonka (do soku i dekoracji)
Opis
Limonka to niewielki owoc o intensywnie zielonej skórce i soczystym, jasnozielonym miąższu, który daje wyraźnie kwaśny, orzeźwiający smak z nutą goryczki i mocnym aromatem olejków ze skórki. Jej świeży zapach i atrakcyjny, połyskujący kolor sprawiają, że świetnie sprawdza się zarówno jako składnik soku, jak i dekoracja potraw i napojów. Pod względem odżywczym limonka dostarcza niewiele kalorii, za to sporo witaminy C, antyoksydantów i niewielkie ilości potasu oraz flawonoidów, co wspomaga odporność, trawienie i zdrowie skóry oraz ułatwia przyswajanie żelaza. W kuchni jest niezastąpiona w koktajlach, marynatach, dressingach, ceviche, deserach i jako świeża dekoracja; skórka (zest) dodaje intensywnego aromatu. Przechowuj całe limonki w lodówce w szufladzie na warzywa, by zachowały świeżość kilka tygodni; przekrojone owijaj folią lub trzymaj w szczelnym pojemniku, a sok i skórkę można zamrozić.