Lubczyk
Opis
Lubczyk (Levisticum officinale) to wieloletnia roślina o wysmukłych, mięsistych łodygach i pierzastych, połyskujących liściach. Smak jest intensywnie selerowy, z wyraźną nutą korzenną i delikatnym akcentem anyżowo-ziołowym, a aromat głęboki i świeży, co czyni go wyrazistym dodatkiem do potraw. Jest źródłem witamin A i C, minerałów takich jak potas, wapń i żelazo oraz błonnika i olejków eterycznych; tradycyjnie stosowany wspomagająco przy trawieniu, działa lekko moczopędnie i przeciwzapalnie oraz może pobudzać apetyt. W kuchni liście i łodygi lubczyku dodaje się do bulionów, zup, gulaszy, sosów oraz dań mięsnych, rybnych i warzywnych, gdzie świetnie zastępuje seler i wzbogaca ziołowe masła, dressingi i marynaty. Przechowywać w lodówce owinięty wilgotnym ręcznikiem papierowym w perforowanym woreczku i zużyć w ciągu kilku dni; dłużej można go zakonserwować przez drobne siekanie i zamrożenie w oleju lub przez suszenie.