Menu

Majeranek świeży

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Majeranek świeży to delikatna, jasnozielona ziołowa roślina o drobnych, miękkich listkach i przyjemnie słodko-korzennym, lekko cytrusowym aromacie, łagodniejszym niż oregano. Zawiera witaminy A, C i K oraz minerały takie jak żelazo i wapń, a także olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, które wspierają trawienie i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. W kuchni majeranek świeży doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi (zwłaszcza wieprzowiną i jagnięciną), kiełbasami, sosami pomidorowymi, zupami, daniami z fasoli, jajkami i sałatkami, często używany jest jako zioło wykończeniowe. Przechowuj go nieumytego owiniętego wilgotnym ręcznikiem papierowym w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 5–7 dni, lub zamroź posiekany w oleju lub wodzie w kostkach lodu dla dłuższego przechowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

271 kcal Kalorie
12,7g Białko
60,6g Węglowodany
7,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g