Majonez japoński (kewpie)
Opis
Majonez japoński (Kewpie) to gęsty, kremowy majonez o jasnożółtej barwie, z wyraźnym, lekko słodkawym i bardziej umami profilem niż klasyczny majonez, wynikającym z użycia żółtek jaj, octu ryżowego i często niewielkiej ilości glutaminianu. Ma jedwabistą teksturę i charakterystyczny, intensywnie aromatyczny posmak, który wzbogaca potrawy bez dominowania. Pod względem odżywczym jest kaloryczny i bogaty w tłuszcze, zwłaszcza jednonienasycone i wielonienasycone, dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. witamina E) oraz choliny z żółtek jaj; z tego powodu warto stosować go umiarkowanie, korzystając z jego zdolności poprawy przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Kewpie świetnie pasuje do sushi, okonomiyaki, takoyaki, sałatek, kanapek, sosów i dipów oraz jako składnik marynat i dressingów. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu przed otwarciem; po otwarciu szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, używać czystymi przyborami i zużyć w terminie podanym na etykiecie.