Menu

Makaron lasagne (suche płaty)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Makaron lasagne w suchych płatach ma łagodny, lekko neutralny smak i gładką, płaską powierzchnię o jasnożółtej barwie; po ugotowaniu staje się miękki, sprężysty i dobrze chłonie sosy, zachowując strukturę między warstwami. Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów dostarczających energii, zawiera także białko i niewielkie ilości tłuszczu, a wersje pełnoziarniste dostarczają błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, co wspiera sytość i trawienie. W kuchni suche płaty lasagne sprawdzają się nie tylko w klasycznych zapiekankach z mięsnym ragù, beszamelem i serem, lecz także w warzywnych czy bezmięsnych wariantach oraz jako baza do kreatywnych, warstwowych dań z sosem pomidorowym, ricottą czy pesto. Przechowuje się je w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu, z dala od wilgoci; po otwarciu warto zamknąć opakowanie lub przesypać do hermetycznego pojemnika, by zachować świeżość i zapobiec zawilgoceniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

350 kcal Kalorie
12,0g Białko
72,0g Węglowodany
1,5g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Wegetariańska lasagna

⏱️ 120 min 🟡 medium