Makaron lasagne (suche płaty)
Opis
Makaron lasagne w suchych płatach ma łagodny, lekko neutralny smak i gładką, płaską powierzchnię o jasnożółtej barwie; po ugotowaniu staje się miękki, sprężysty i dobrze chłonie sosy, zachowując strukturę między warstwami. Jest przede wszystkim źródłem węglowodanów dostarczających energii, zawiera także białko i niewielkie ilości tłuszczu, a wersje pełnoziarniste dostarczają błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, co wspiera sytość i trawienie. W kuchni suche płaty lasagne sprawdzają się nie tylko w klasycznych zapiekankach z mięsnym ragù, beszamelem i serem, lecz także w warzywnych czy bezmięsnych wariantach oraz jako baza do kreatywnych, warstwowych dań z sosem pomidorowym, ricottą czy pesto. Przechowuje się je w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu, z dala od wilgoci; po otwarciu warto zamknąć opakowanie lub przesypać do hermetycznego pojemnika, by zachować świeżość i zapobiec zawilgoceniu.