Mały pierniczek
Opis
Mały pierniczek to niewielkie, złocisto-brązowe ciasteczko o wyraźnym, korzennym aromacie i delikatnie chrupiącej skórce z miękkim wnętrzem. Smak łączy słodycz miodu lub cukru z ciepłymi nutami imbiru, cynamonu i goździków, a często pojawiają się akcenty cytrusowe lub waniliowe. Wyglądem może zachwycać prostymi zdobieniami z lukru lub posypkami. Pod względem odżywczym mały pierniczek jest produktem energetycznym, zawierającym przede wszystkim węglowodany i tłuszcze oraz umiarkowaną ilość białka. Przyprawy korzenne i miód dostarczają niewielkich ilości przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, dlatego w umiarkowanej konsumpcji mogą wspierać dobre samopoczucie. W kuchni pierniczek sprawdza się jako przekąska do herbaty i kawy, dekoracja świątecznych wypieków, składnik deserów albo kruszonka do spodów ciast. Przechowuje się go najlepiej w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu; na dłużej można zamrozić, a przed podaniem krótko odświeżyć w piekarniku.