Menu

Świeże grzyby (np. kurki, podgrzybki, boczniaki)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeże grzyby (np. kurki, podgrzybki, boczniaki) mają wyrazisty, leśny aromat z nutami orzechowymi i umami; ich wygląd bywa zróżnicowany — od złocistych, drobnych kurek przez mięsiste kapelusze podgrzybków po delikatne, wachlarzowe boczniaki — a tekstura jest zwykle jędrna i sprężysta. Są niskokaloryczne, bogate w wodę i błonnik oraz źródłem witamin z grupy B, selenu, potasu i — po ekspozycji na światło — witaminy D; zawierają też przeciwutleniacze i beta‑glukany, które wspierają układ odpornościowy i metabolizm. Kuchennie doskonale nadają się do smażenia, duszenia, zup, sosów, risotto, makaronów, omletów i dań z grilla, wzbogacając potrawy smakiem umami. Przechowywać w lodówce w przewiewnym, papierowym opakowaniu, nie myć przed schowaniem, używać w ciągu kilku dni; na dłużej suszyć lub blanszować i mrozić w porcjach po wcześniejszym podsmażeniu.

Wartości odżywcze (na 100g)

28 kcal Kalorie
3,1g Białko
3,3g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Bulion warzywny

Mintaj

Olejek truflowy

Woda (zimna)

Aromat różany

Herbatniki pełnoziarniste

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 62

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 34

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Korzenny Makowiec Zawijany z Pomarańczową Nutą

⏱️ 180 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →