Mandarynki (obrane, segmenty)
Opis
Mandarynki (obrane, segmenty) to soczyste, intensywnie pomarańczowe kawałki o słodko-kwaśnym, delikatnie aromatycznym smaku i miękkiej, wilgotnej teksturze, łatwe do rozdzielenia na segmenty. Są niskokaloryczne, bogate w witaminę C, błonnik, potas i flawonoidy, co wspiera odporność, zdrowie skóry, trawienie oraz działa przeciwutleniająco, przyczyniając się do ogólnego dobrego samopoczucia. W kuchni pasują zarówno do deserów, sałatek owocowych i warzywnych, jogurtów, płatków śniadaniowych i smoothie, jak i do sosów, marynat, dań z drobiu czy ryb oraz koktajli, gdzie dodają świeżości i kwasowości. Obrane segmenty przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 2–3 dni, można je też zamrozić na tacce przed przełożeniem do woreczka na okres kilku miesięcy; unikaj długiej ekspozycji na powietrze, by nie straciły wilgoci i aromatu.