Marchew (słupki)
Opis
Marchew w formie słupków to chrupiący, słodkawy i lekko ziemisty warzywny kąsek o intensywnej pomarańczowej barwie i gładkiej strukturze, łatwy do podania i atrakcyjny wizualnie jako przekąska lub dodatek. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, beta-karoten przekształcający się w witaminę A oraz przeciwutleniacze, a także dostarcza potasu, witaminy K i C, co wspiera wzrok, odporność, zdrowie skóry i prawidłowe trawienie. Słupki marchewki świetnie sprawdzają się jako przekąska z dipami, dodatek do sałatek, crudités, sałatek i wrapów, a także do smażenia, pieczenia, zup, duszeń, marynowania lub wyciskania soku. Przechowywać najlepiej w lodówce w szczelnym pojemniku lub perforowanej torebce z lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym; obciąć natkę, a pokrojone słupki przechowywać krótko w wodzie, wymieniając ją regularnie.