Menu

Migdały posiekane

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Migdały posiekane mają przyjemny, lekko słodkawy smak z wyraźną, orzechową nutą i chrupiącą konsystencją; ich nieregularne, jasno‑beżowe kawałki dobrze widoczne są w potrawach i intensyfikują aromat po krótkim podprażeniu. Są bogate w jednonienasycone tłuszcze, białko, błonnik oraz witaminę E, magnez i wapń, dostarczając przeciwutleniaczy i składników wspierających zdrowie serca, stabilizację poziomu cukru i uczucie sytości. W kuchni migdały posiekane sprawdzają się jako dodatek do sałatek, płatków, jogurtów, ciastek, ciast i granoli, jako panierka, składnik past czy dekoracja deserów i potraw wytrawnych. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku z dala od światła i wilgoci; w temperaturze pokojowej zachowują świeżość kilka tygodni, w lodówce lub zamrażarce nawet kilka miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

579 kcal Kalorie
21,2g Białko
21,6g Węglowodany
49,9g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Piernikowy tort z żurawiną i kremem mascarpone (w moim stylu)

⏱️ 180 min 🟡 medium