Miso jasne
Opis
Miso jasne (shiro) to delikatna, kremowa pasta o jasno-beżowym do żółtawym kolorze i łagodnie słodkawym, umami smaku z subtelną nutą fermentacji. Powstaje głównie z soi i ryżu przy krótszym procesie fermentacji, dzięki czemu jest łagodniejsze niż ciemne miso. Zawiera białko roślinne, witaminy z grupy B, minerały i enzymy, a w niepasteryzowanych wariantach także korzystne kultury bakterii, które mogą wspierać trawienie; jednocześnie jest dość słone, więc warto używać go z umiarem. W kuchni pasuje do lekkich zup, dressingów, marynat, glazur, sosów i dań warzywnych, dodając głębi bez dominacji smaku; najlepiej rozpuścić je w ciepłym płynie i unikać długiego gotowania, by zachować aromat i żywe kultury. Po otwarciu przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku, używaj czystych narzędzi, a w razie potrzeby można zamrozić, choć konsystencja może ulec zmianie.