Menu

Mleko do ciasta

🌱 Wegetariańskie

Opis

Mleko do ciasta to kremowa, jasnobiała ciecz o łagodnym, lekko słodkawym smaku, który wzmacnia aromat wypieków i nadaje im miękką, delikatną strukturę. W zależności od zawartości tłuszczu może być bardziej aksamitne (pełnotłuste) lub lżejsze (półtłuste, odtłuszczone), a dostępne są też wersje roślinne o subtelnej nucie orzechowej lub kokosowej. Pod względem odżywczym mleko dostarcza białka wysokiej jakości, wapnia, witamin z grupy B oraz, często, witaminy D, wspierając budowę kości i regenerację tkanek. W kuchni nadaje się do ciast drożdżowych, biszkoptów, naleśników, kremów i sosów, poprawiając wilgotność, konsystencję i smak wypieków. Przechowuje się je w chłodzie (0–4°C) po otwarciu przez 2–4 dni; mleko UHT można trzymać w temperaturze pokojowej przed otwarciem. Zamrażanie jest możliwe, lecz może powodować rozwarstwienie, które można skorygować dokładnym wymieszaniem.

Wartości odżywcze (na 100g)

64 kcal Kalorie
3,4g Białko
4,8g Węglowodany
3,6g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Mini pączki budyniowe z kremem waniliowo-mascarpone i polewą białoczekoladową

⏱️ 120 min 🟡 medium