Menu

Mleko (do kremu)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Mleko do kremu to jasnobiały, lekko aksamitny płyn o delikatnym, subtelnie słodkawym smaku, który wzbogaca konsystencję i nadaje kremom kremową strukturę. Jego zawartość tłuszczu decyduje o bogactwie i jedwabistości masy: pełnotłuste daje bardziej kremowy rezultat, odtłuszczone lżejszy efekt. Pod względem odżywczym mleko dostarcza białka wysokiej jakości, wapnia niezbędnego dla kości, witamin z grupy B oraz, w wersjach wzbogacanych, witaminy D. Spożywane z umiarem wspomaga regenerację mięśni i uczucie sytości. W kuchni stosuje się je jako bazę do kremów, budyniów, sosów słodkich i wytrawnych oraz do zacierania i temperowania jaj, znakomicie łączy się z wanilią, czekoladą i owocami. Przechowywać w lodówce w temperaturze 0–4°C, po otwarciu zużyć w ciągu 2–3 dni, nie zamrażać, przed użyciem najlepiej lekko podgrzać lub sprowadzić do temperatury pokojowej dla równomiernego połączenia składników.

Wartości odżywcze (na 100g)

60 kcal Kalorie
3,4g Białko
4,8g Węglowodany
3,6g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Babeczki z kremem waniliowym

⏱️ 90 min 🟡 medium