Mocna, gorąca kawa
Opis
Mocna, gorąca kawa to intensywny napar o wyraźnej, gorzkiej goryczce i pełnym body, zazwyczaj ciemnobrązowy do niemal czarnego z aromatyczną wonią palonych nut, często z akcentami czekolady, orzechów lub owoców w zależności od odmiany i stopnia palenia. Bez dodatków ma niską wartość energetyczną, jest źródłem kofeiny oraz przeciwutleniaczy (polifenoli), które przy umiarkowanym spożyciu mogą poprawiać czujność, nastrój i metabolizm oraz być powiązane ze zmniejszonym ryzykiem niektórych chorób przewlekłych. W kuchni służy jako baza napojów (espresso, americano, latte), składnik deserów (tiramisu, lody), sosów i marynat oraz do deglasowania i koktajli, dodając głębi smaku. Przechowywać ziarna w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu i mielić tuż przed parzeniem. Gotową kawę najlepiej spożyć świeżą; w lodówce przechowywać do 48 godzin, pamiętając o utracie aromatu.