Musztarda angielska (English mustard)
Opis
Musztarda angielska to intensywna, ostra musztarda o jasnożółtej do złocisto-brązowej barwie, często gładka lub lekko ziarnista w konsystencji. Smak oparty jest na pikantnej, nasennej ostrości (izotiocyjaniany), która daje szybkie, rozgrzewające uczucie i krótkotrwałe pieczenie na języku, bez długotrwałej goryczy. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa, dostarcza śladowe ilości białka, błonnika i minerałów oraz związki siarkowe i przeciwutleniacze pochodzące z nasion gorczycy, które wspierają trawienie i mają właściwości przeciwbakteryjne; osoby z alergią na gorczycę powinny jej unikać. W kuchni sprawdza się do mięs (szczególnie wołowiny), kiełbas, kanapek, marynat, sosów i dressingów, a także jako składnik glazur i dipów, gdy chcemy dodać ostrości i aromatu. Przechowywać w szczelnym słoiku, w chłodnym, ciemnym miejscu przed otwarciem; po otwarciu najlepiej trzymać w lodówce, szczelnie zamkniętą, i zużyć w ciągu kilku miesięcy, mieszając w razie rozwarstwienia.